Sthira Sukham - stadighet och lätthet i vardagen.

Under påskhelgen höll Lois en temaklass om krigarpositionerna och bland annat om att hitta sthira sukham i yogapositionerna. Stadighet och lätthet - det som yogapostionerna har som grund. Som vi ibland glömmer och ibland kommer ihåg. Att vara i positioner med stadighet och lätthet - det är det som är grejen.

Men vad är stadighet och lätthet i vardagen då? Hur kan vi översätta det som sker på mattan till det dagliga livet? För det är någonstans där som det viktiga finns. Hur speglar sig det du övar på på mattan i ditt vardagliga liv? Jag tänker att stadighet är som ett ankare som alltid finns inuti mig även när det blåser. Även när det blåser riktigt hårt. För det gör det ibland. Då är en strategi, en tanke, en doft, ett samtal, en rörelse, eller vad det än må vara - stadighet för mig. En stadighet är också något som är så grundat att det faktiskt kan ändra sig. Det behöver inte var hårt och rigid i sin ståndpunkt. Vad är stadighet för dig?

För mig är lätthet något som infinner sig när stadigheten är så självklar som den bara kan bli. I alla olika typer av relationer mellan människor finns det sådant vi håller med om och sådant vi inte håller med om. Att lyssna, tänka sig in i perspektiv, se situationer från ett annat håll, ett håll av vänlighet snarare än ilska, brukar hjälpa mig med lätthet. Vår vardag ser ut som den gör. Det finns otroligt mycket vi kan påverka i den. Mycket mer än vad vi själva oftast tror. Tanken om att “jag kan ha fel” , eller “vi tänker olika” hjälper mig också med lätthet i att inte bita ihop mina käkar och stånga mig blodig. Vad är lätthet för dig?

För att det ska finnas lätthet behöver det finnas stadighet. För att det ska vara följsamt i stadigheten behöver det finnas lätthet. Även när det inte blir som vi tänkt oss stannar vi kvar med det som är. Stadigt och med den lätthet som går. Hittar det bekväma i det obekväma. Modet att stanna kvar. Det tror jag kommer om det finns en ambition av stadighet och lätthet i det vi gör. I tanken. I kroppen. Ibland behöver utmaningen och disciplinen finnas där för att komma till sthira sukham.

I vilka situationer i ditt liv finns det sthira sukham och vad skulle kunna vara komponenterna i den sammanhållningen?

Vilka situationer i ditt liv skulle kanske behöva lite mer stadighet och lätthet och vad skulle kunna hjälpa dig att bjuda in det?

___

Johanna

Foto: vegafoto.se

Foto: vegafoto.se