Reflexologi - vad är det?

Den här veckan få du möta Sofie som arbetar med behandlingar i tornet på måndagar och tisdagar. Hon håller även klasser och kurser hos oss samt arbetar i receptionen. Förutom reflexologibehandlingar gör hon massage och Reiki. Du kan läsa mer om henne på rhymebodywork.com

Ett mer bekant ord som du kanske har hört innan är zonterapi, principen är samma men ändå skiljer sig reflexologin en hel del. Reflexologin ger dig zoner över hela kroppen, vi jobbar även i olika system vilket innebär att vi kan individanpassa behandlingen mer. Jag kommer nedan ge ett litet exempel, tror det kan bli lättare att få en bild av hur det fungerar så, men kom ihåg att det bara är ett exempel av många som går att behandla genom reflexologin. 

Zon- Ett litet område på kroppen som är direkt kopplat till en fysisk del av din kropp genom nervkontakt. ex- ryggraden sitter längst insidan på foten.

System- vi har olika reflexologiska kartor på kroppen , ex System 1 som är vårt akutsystem som är bra att använda vid ex ryggskott. Genom dom olika kartorna så får vi flera olika rygg-zoner som jag kan använda mig av under en behandling.

Målet är att skapa balans och självläkning i din kropp, i en djup avslappning som många känner under behandling så kan svar komma till dig om saker som du kanske behöver ändra eller du kanske kan se ett mönster i när värken gör sig som mest påmind. 

Det som slog mig mest när jag började använda mig av reflexologin var att jag helt plötsligt fick nya resultat med massagekunder som stått lite still i sin läkning, av den "enkla" anledningen att jag nu kunde komma åt mer djupt rotade ofta känslosamma låsningar i kroppen. 

Jag behandlar ofta med 3-4 behandlingar lite tätare för att få kroppen att svara och sen kommer vi vart efter fasa ut till hur ofta som känns behövligt och ok för dig.

Reflexologin bygger på att själ, sinne och kropp hänger ihop och det är även så jag kommer tänka om din ryggvärk som i exemplet nedan. 

"Ex. Du som klient söker för ryggvärk, du har haft detta under en längre tid. Ibland blir det bättre, ibland sämre. Du brukar gå på massage och känner att det hjälper för stunden och kanske ett par veckor framåt men det blir aldrig helt bra.

Vi kommer börja med att prata om dina symptom, finns det en skada, finns det en skada i en annan del av kroppen, när kom det, hur mådde du i livet vid den tiden? Vi kommer även beröra andra ämnen som stressnivå, sömnproblem, energinivå.

Sen kommer du som klient få lägga dig på bänken och behandlingen börjar, jag kommer ha stort fokus på att få din rygg att kännas bättre men jag kommer också ha stort fokus att hitta ner till roten till din värk. 

Områden jag kommer behandla din rygg igenom är ex zoner på öronen, fingrarna , underben och fötter. 

Jag tror på att kroppen behöver sin tid att få släppa taget så mina behandlingar känns ofta djupt avslappnande men då och då med en vänlig knuff om jag märker att du tex mentalt håller fast i nånting. Är reflexzoner aktiva kan de kännas väldigt ömma så det är alltid en balansgång med hur mycket tryck jag kan använda och det variera ofta från gång till gång. 

Jag jobbar mest med mina händer men vissa zoner behöver mer punktmarkering och då använder jag mina zonstavar. Ibland använder jag mig även av små guldpluppar som jag placerar på zoner i dina öron, de kan sitta kvar i ca 3 dagar för att fortsätta behandla ett område även efter du varit hos mig. 

Varje behandling avslutas med balansering, stillsamma behandlingstekniker och en stunds reflektion tillsammans efteråt. "

Har du frågor, funderingar så får du gärna maila mig på sofie@rhymebodywork.com

___

Sofie Gustafsson

IMG_20160926_221145.jpg