Reiki - vad är det? Och varför har vi det (och beröring) som tema i oktober?

Första gången jag kom i kontakt med Reiki var för många år sedan när jag var i utmattningsdepression. En vän (och yogalärare) till mig introducerade detta och jag är henne evigt tacksam för det. Första gången visste jag inte vad jag skulle förvänta mig och det var en lite märklig upplevelse - en blandning av olika sensationer, varmt, som kallt, pirrande och ibland helt stilla. Det var något jag aldrig upplevt innan som men lade ett lugn över mitt uppskruvade inre och förankrade något i mig.

Sedan dess har jag fortsatt att gå på Reiki och nu utövar jag det själv - på mig själv, och andra. Reiki är en japansk healingmetod för att hjälpa kroppen att hitta sin egen läkning. Balansera energi dit den behövs och ge kroppens egna processer tillit och tid. Det är en behandlingsmetod vid exempelvis stress och smärta, men även effektiv i många andra sammanhang. En djup avslappning som kan lösa upp fysiska och mentala spänningar. Tankar, känslor, oro, stress ges möjlighet att komma upp till ytan för att sedan låta dem gå.

Reiki aktiverar och stimulerar kroppens egen naturliga förmåga att läka sig själv och kroppen får en chans att återhämta sig för att kunna använda sin energi på rätt sätt igen. Efter behandling kan man känna sig både avslappnad och fylld med energi på samma gång. Behandlingen sker på massagebänk eller stol med kläder på och med beröring på eller precis ovanför kroppen. Reiki klassas idag som rehabiliterande friskvård av Skatteverket, vilket är superbra eftersom människan behöver lugn och avslappning lika mycket som den behöver rörelse.

rei, betyder "universell" och ki, betyder "livsenergi" och motsvaras av kinesiskans chi och prana i Indien.

Reiki kan även göras i kombination med yin och restorativepositioner så därför kommer vår hösttradition tillbaka med reiki på klasserna under v 41 och 42. På yin- och restorative är vi en eller två lärare och vi erbjuder Reiki till de som vill. Vi frågar givetvis i början på klassen och du som inte är intresserad kommer delta på klassen precis som vanligt i ditt eget space på din egen matta.

Utbildade i Reiki-metoden är Sofie, Lois, Suzanne, Lina och Johanna.

Många med mig kan inte alltid förklara vad det är som sker under eller efter en reiki-behandling men det är nog det som är själva grejen med det. Att allt inte måste förklaras. Läkning, processer och tillit kan få tala för sig själv och få vara en upplevelse. Ibland är upplevelsen lite mer utmanande och ibland är den så självklar. I slutändan gör den gott. För den som letat länge efter en avslappning men inte riktigt hittat rätt ännu kan gärna nyfiket utforska detta. Vem som helst som är nyfiken kan utforska detta. Trött som pigg, och allt däremellan. Kroppen önskar ständigt naturlig stöttning i sin energi. Jag själv mår bra av den som en underhållande balans, som ett stöttande ankare som håller mig stabil oavsett vad som sker runt omkring.

___

Johanna

Du kan även boka separat Reiki-behandling och om du bokar in den innan 31 okt får du 10% rabatt. Kontakta Sofie på rhymebodywork.com eller info@studioflow.se så hjälper vi dig vidare.

Flow_klasser_web-247.jpg