Om tålamod.

Varför är det så svårt att ändra ett beteende, ett mönster, en vana eller ovana hos sig själv? 

Kan det vara så att det kanske egentligen inte är så svårt, utan att vi bara helt enkelt har för bråttom? 
(Revolutionerande tanke, jag vet).

Jag tänker på ordet tålamod och vad det innebär och varför det kommer sig att vi har mer tålamod och överseende med andra än med oss själva. 

Och det gäller faktiskt det mesta. I vår vardag vill vi bli duktiga på nya saker innan vi knappt hunnit testa det. Vi tappar ofta vårt lugn på jobbet när saker och ting inte går som planerat eller fort nog. Har vi väl beslutat oss för att sluta röka ska det ske direkt och tar det längre tid än väntat faller vi ofta tillbaka. Ska vi gå ner i vikt ska det ske inom loppet av några få månader. Mer än så har vi inte tålamod till. På yogamattan ilar frustrationen genom kroppen när vi inte kan komma in i den där posen, inte kan nå ner till golvet eller faktiskt bara ligga stilla. 

Om vi istället skulle ge saker lite mer tid. Inse att allting faktiskt är en process och att en process behöver lite lugn och just tid för att fungera som den ska. När vi är barn är det ingen som skyndar på oss. Barn få ta sig tiden att lära sig krypa, gå och stå. Lära sig att läsa, skriva och interagera med andra barn. Det är en del av processen av att växa och bli vuxen.

Men var drar vi egentligen då den där gyllene gränsen där vi plötsligt bestämmer oss för att allting ska gå så fort? Någonstans på vägen måste vi ha slutat att ge oss själva tiden att växa in i nya egenskaper och erfarenheter.

Tänk efter, finns det utrymme för lite mer tålamod i din vardag, på ditt jobb eller på din yogamatta? Finns det möjlighet att ge dig själv lite mer tid när de kommer till de saker du känner är lite jobbigare än andra?
Testa och se.

Testa om det inte kan vara så att genom att vara lite snällare mot dig själv så hjälper du dig själv på vägen, istället för att lägga ner hela projektet när det motigt. 

Tappa tålamodet idag. Tappa tålamodet hela veckan. Ta tre djupa andetag. Hitta balansen igen vare sig om du står i krigare 3 på en yogalektion eller om du tappar tålamodet på jobbet. 

Ge dig själv lite tid, du lär dig.

-----------
Tyra Nord

Bildkälla: någonstans på det berömda internet.

Bildkälla: någonstans på det berömda internet.