Portionen under tian - bästa matbloggstipset!

Idag vill vi på FLOW  tipsa om Hanna Olvenmark och hennes blogg undertian.com. Du hittar henne även på Facebook och instagram under Portionen under tian. Där tipsar hon om klimatsmart och billig mat, allt är vegetariskt eller veganskt. Hur bra kan det bli? Jag har gjort linssoppan nedan ett par gånger, supergod och enkel. Bilderna blir inte riktigt lika fina som Hannas men jag har gjort ett försök. Ibland kokar jag linserna lite för kort men jag är heller ingen stjärna i köket faktiskt...

Hur som, denna är supergod, har lite sting och är toppenbra både för kroppen och världen. 
Enjoy!

Linssoppa på sötpotatis och morot
4 portioner

Kostnad: 7 kr/portion
Vego: Ja, vegansk
Tidsåtgång: ca 30 min

1 msk olja
1 gul lök (1 kr)
4-5 morötter (5 kr)
1 sötpotatis (11 kr)
2 vitlöksklyftor (1 kr)
1 liter vatten
1 grönsaksbuljong (1 kr)
rivet skal av 1/2 citron (3 kr)
2 cm färsk ingefära (0,5 kr)
2 tsk sambal oelek
2 dl ekologiska röda linser (6 kr)

Skala och skär lök, morötter och potatis i bitar.
Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta och låt löken fräsa med till den blir mjuk.
Tillsätt vatten och lägg i potatis, morötter och grönsaksbuljong.
Låt koka i ca 15 min.
Skala och dela ingefära i mindre bitar, lägg i soppan.
Mixa soppan med stavmixer/matberedare till slät konsistens.
Låt åter koka upp.
Skölj linserna och låt koka med i ca 10 min.
Tillsätt rivet citronskal, pressade vitlöksklyftor och sambal oelek.
Salta och peppra tills du är nöjd. Är soppan tjock kan du späda den med mer vatten.

 

Här hittar du receptet som jag hämtat får undertian.com och massa andra smarta recept och tips!

---
Johanna Alvin

IMG_6032.JPG