BOKA ENSTAKA KLASS

För att boka en enstaka klass hos oss följer du informationen nedan om hur du skapar ett konto och bokar. 

När du klickar på klassen du vill boka så väljer du vilken typ av kort/biljett du vill ha och väljer sedan att antingen betala direkt eller att betala på plats. 

BOKA KLASS OCH/ELLER KÖP KORT

Boka klass och/eller köp kort:

Gå in på studioflow.gymsytem.se eller appen och välj att logga in eller att skapa ett konto.

·      Klicka på Yoga & Pilates för att se schemat (klasserna blir bokningsbara 14 dagar i förväg). Klicka på den klass du vill boka och tryck på Boka-knappen. Bokningen hamnar nu i ”Bokningar” och där kan du även avboka dem om du får förhinder. Avbokningstiden är senast 4h innan start.  24h innan klassen startar får du också en påminnelse till din mail. Du måste skapa ett konto för att kunna boka. De enda uppgifter du behöver fylla i är namn, mail och telefonnummer. 

·      För att genomföra en bokning och inte har ett aktivt medlemskort hos oss måste du välja betalsätt för att bokningen ska gå igenom – välj ”Betala på plats” om du inte vill betala direkt eller om du kommer under prova på-veckan 3-9 sep 2018.

·      För att köpa ett kort eller skaffa Autogiro går du till ”Butik” och väljer vad du vill köpa samt väljer betalsätt.

Klippkort kan du köpa på plats eller via webbutiken när du skapar ett konto för att kunna boka dig på klasser. Där kan du även köpa engångsbiljetter och välja att betala direkt eller betala på plats. Prova på biljett kan köpas en gång för 100 kr. Klippkort för Mamma Baby Yoga köps på plats. Arbetar du i Gamlestadens Fabriker med omnejd har du 10% rabatt på klippkort samt kan lösa Autogiro för 400 kr/mån istället för 449 kr. Rabatterade klippkort kan endast köpas på plats, ej i webbutiken.

Systemet kommer automatiskt att "hålla" klipp för de kommande bokningar du har. Avbokar du kommer de tillbaka. Under prova på veckan kommer klippen att läggas tillbaka manuellt i efterhand. 

När du skapat ett konto kan du se alla dina bokningar och dina betalningar på ”Mina sidor”. Där kan du även skriva ut kvitton på dina betalningar. 

Du kan ha maximalt sex bokningar samtidigt. Missar du bokad klass tre gånger kan du inte boka på 30 dagar men kan låsa upp spärren för 100 kr - betalas i receptionen. 

När du köpt ett kort/AG får du ett medlemskort registrerat på dig nästa gång du kommer till studion. 

BOKA KLASS VIA APPEN

Appen boka

Boka träningspass via app i din smartphone.

I appen kan du boka och avboka din träning, ändra dina kontaktuppgifter, profilfoto eller lösenord, köpa träningskort och se din träningshistorik.

Nya, oregistrerade kunder kan skapa ett nytt konto direkt i appen eller via hemsidan.

Ladda ner appen så här:

-App Store. Sök på Gymsystem Boka eller använda länken: https://appsto.re/se/_0-09.i

-Play Butik. Sök på Gymsystem Boka eller använda länken: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.runningsystems.gymsystem.booking

Öppna appen och ange träningsanläggningens namn.- studioflow.gymsystem.se

Tryck på den svarta menyn uppe till höger och välj Inloggning > Logga in. Alternativt kan du logga in via ditt Facebook-konto. Detta funkar enbart om du angett samma mailadress vid din medlemsregistrering som du använt för att registrerar dig på Facebook. Ange samma mailadress som du angett vid ev medlemsregistrering på din träningsanläggning.

För att skapa ett lösenord välj ”Återställa lösenord”.

En länk för att återställa ditt lösenord skickas till din mail-adress. Klicka på länken och välj önskat lösenord.

För att boka;

·      Klicka på Yoga & Pilates för att se schemat (klasserna blir bokningsbara 14 dagar i förväg). Klicka på den klass du vill boka och tryck på Boka-knappen. Bokningen hamnar nu i ”Bokningar” och där kan du även avboka dem om du får förhinder. Avbokningstiden är senast 4h innan start.  24h innan klassen startar får du också en påminnelse till din mail. Du måste skapa ett konto för att kunna boka. De enda uppgifter du behöver fylla i är namn, mail och telefonnummer. 

·      För att genomföra en bokning och inte har ett aktivt medlemskort hos oss måste du välja betalsätt för att bokningen ska gå igenom – välj ”Betala på plats” om du inte vill betala direkt eller om du kommer under prova på-veckan 3-9 sep 2018, då väljer du "Betala på plats" så löser vi resten. 

·      För att köpa ett kort eller skaffa Autogiro går du till ”Butik” och väljer vad du vill köpa samt väljer betalsätt.

  • Klippkort kan du köpa på plats eller via webbutiken när du skapar ett konto för att kunna boka dig på klasser. Där kan du även köpa engångsbiljetter och välja att betala direkt eller betala på plats. Prova på biljett kan köpas en gång för 100 kr. Klippkort för Mamma Baby Yoga köps på plats. Arbetar du i Gamlestadens Fabriker med omnejd har du 10% rabatt på klippkort samt kan lösa Autogiro för 400 kr/mån istället för 449 kr. Rabatterade klippkort kan endast köpas på plats, ej i webbutiken.
  •  
  • När du skapat ett konto kan du se alla dina bokningar och dina betalningar på ”Mina sidor”. Där kan du även skriva ut kvitton på dina betalningar. 

  • Du kan ha maximalt sex bokningar samtidigt. Missar du bokad klass tre gånger kan du inte boka på 30 dagar men kan låsa upp spärren för 100 kr - betalas i receptionen. 

Läs mer om priser här

Läs mer om schema och bokning här

Portionen under tian - bästa matbloggstipset!

Idag vill vi på FLOW  tipsa om Hanna Olvenmark och hennes blogg undertian.com. Du hittar henne även på Facebook och instagram under Portionen under tian. Där tipsar hon om klimatsmart och billig mat, allt är vegetariskt eller veganskt. Hur bra kan det bli? Jag har gjort linssoppan nedan ett par gånger, supergod och enkel. Bilderna blir inte riktigt lika fina som Hannas men jag har gjort ett försök. Ibland kokar jag linserna lite för kort men jag är heller ingen stjärna i köket faktiskt...

Hur som, denna är supergod, har lite sting och är toppenbra både för kroppen och världen. 
Enjoy!

Linssoppa på sötpotatis och morot
4 portioner

Kostnad: 7 kr/portion
Vego: Ja, vegansk
Tidsåtgång: ca 30 min

1 msk olja
1 gul lök (1 kr)
4-5 morötter (5 kr)
1 sötpotatis (11 kr)
2 vitlöksklyftor (1 kr)
1 liter vatten
1 grönsaksbuljong (1 kr)
rivet skal av 1/2 citron (3 kr)
2 cm färsk ingefära (0,5 kr)
2 tsk sambal oelek
2 dl ekologiska röda linser (6 kr)

Skala och skär lök, morötter och potatis i bitar.
Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta och låt löken fräsa med till den blir mjuk.
Tillsätt vatten och lägg i potatis, morötter och grönsaksbuljong.
Låt koka i ca 15 min.
Skala och dela ingefära i mindre bitar, lägg i soppan.
Mixa soppan med stavmixer/matberedare till slät konsistens.
Låt åter koka upp.
Skölj linserna och låt koka med i ca 10 min.
Tillsätt rivet citronskal, pressade vitlöksklyftor och sambal oelek.
Salta och peppra tills du är nöjd. Är soppan tjock kan du späda den med mer vatten.

 

Här hittar du receptet som jag hämtat får undertian.com och massa andra smarta recept och tips!

---
Johanna Alvin

IMG_6032.JPG

Insamlingen till MUSIKHJÄLPEN startar nu!

Imorgon drar musikhjälpen igång och årets tema är Barn är inte till salu. Sexhandeln med barn är en växande kriminell miljardindustri, där mörkertalen är enorma, tabut kring ämnet är stort och miljontals utsatta barn får men för livet. 

Det är ett otroligt viktigt arbete att förebygga och förändra och vi är många som kan göra mycket. Ett litet bidrag kan göra stor skillnad för ett barn i världen så låt oss tillsammans ge dem en vackrare framtid. FLOW, Movement Center och RHYME har en gemensam bössa som vi hoppas att du hjälper oss att fylla till förmån för dessa barn. 

http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/studio-flow-movement-center-r-h-y-m-e

Vad räcker pengarna till?

hämtat från sverigesradio.se

Runt 100 kronor kan räcka till en timmes psykologhjälp som en del av en påbörjad rehabiliteringsprocess för ett barn.

Runt 150 kronor kan räcka till en månads skolgång för att åter komma in i samhället.

Runt 500 kronor kan räcka till ett kit med kläder, hygienartiklar och en medicinsk undersökning efter att ett barn räddats från sexhandeln.

Runt 1000 kronor kan räcka till att utbilda så kallade barnambassadörer som lär sig om sina rättigheter för att sedan kunna sprida kunskapen vidare.

Runt 1000 kronor kan också räcka till en månad rättslig hjälp för ett barn i Kambodja som blivit utsatt. 

Runt 5000 kronor kan räcka till att ett team i Kambodja kan jobba med polis på plats för att driva ett rättsfall i mål. 

Runt 5000 kronor kan också räcka till att ett barn i ett särskilt utsatt område får plats i en trygg daglig verksamhet i ett år.

IMG_6155.JPG

FLOWs julkalender- både offline och online

Det närmar sig jul, de lite kallare dagarna smyger sig på och kalendern börjar bli full. Trots att december och jul borde innehålla ganska mycket vila så blir det lätt helt tvärt om. Märkligt. Varför blir det då? Det är nästan som att vardagen inte kommer fortsätta efter jul och att man inte kan ses då? Det hetaste tipset kanske är att boka in knytis i mellandagarna istället och säga " vi ses då". Istället för att trycka ihop allt under tre dagar och sedan inget ett par dagar. Man gör givetvis som man vill men det är tänkvärt!

På FLOW kommer vi i alla fall ha en kulkalender! På en klass om dagen fram till jul lottar vi ut något från vårt fina utbud. Det kan vara yogaklasser, presentkort, grejer från shopen, behandlingar hos både Liselotte och Sofie och massa smått och gott! Sanawari sandaler, Yuhme vattenflaska, matta från Casall, valfri vara från Kaliflower organics, ögonpåse från Maitri Movement. Massa smaskigt! 

På en klass varje kväll drar vi ett namn av deltagarna som får med sig en julklapp hem, till sig själv eller någon annan. Om du inte har möjlighet att vara på studion så tipsar jag om min 31 dagar av välmående kalender. Under 31 dagar får du ett mail men en påminnelse om välmående under december månad. En reflektion, en yogaposition, ett recept osv. Även där - massa smått och gott som förhoppningsvis skänker glädje till själen. Du läser mer om den och anmäler din mailadress här.

Det startar 1 december!

---
Johanna Alvin

IMG_6045.JPG

Att använda yoga som argument för effektivitet.

Yoga är ett fantastiskt verktyg som ibland används för att lösa världens problem känns det som. Jag är övertygad om att världen hade sett annorlunda ut om fler hade använt yogans verktyg eller liknande i alla fall, och varit medvetna om dess effekter.

Att utöva yoga gör faktiskt att man blir mer effektiv. Det är inget hittepå och meditation i synnerhet förbättras hjärnans kapacitet. MEN, jag kan bli lite trött på att det används som argument för syftet att bli mer effektiv. Vi behöver nog inte mer saker att göra egentligen. Snarare mindre. Vardagen är tillräckligt fylld av tankar, måsten, aktiviteter, stress och pressande deadlines och förväntningar. Gå på yoga så presterar du bättre på jobbet. Det är dock sant och världen funkar som så att det måste finnas argument för att det ska satsas på yoga. Dubbelt det där. För det är ju också bra.

Men tänk om vi kunde använda yogans verktyg och effekter som ett argument att leva mer istället. Det är det också många som gör men det är liksom inte riktigt lika legitimt i samhället känns de som. Att ta sig tid att leva mer. Det tjänar väl inte företag pengar på? Att medarbetarna ska inse att tid och utrymme och vila gör att man lever mer. Eller så är det kanske precis det som faktiskt ger de effekter som ger resultat? Att leva mer resulterar ofta i hälsosammare och lugnare och medvetna människor. 

Win win för alla. Hur svårt ska det va?
LEV MER.

---
Johanna Alvin

tumblr-2.png

Att få vila i kraften - reiki och gongmeditaion.

Mörket kryper allt närmre och det kan kännas mer och mer utmattande att ta sig ut och iväg på något. Ofta låter vi det där mörkret få representera en tung period. Men en tung period är också något vackert. Det mörka är också något vackert. Det är tid att växla ner och vila. Reflektera. 

Jag körde bil från Göteborg till Österlen idag och naturens och tidens skiftningar var så tydliga. Det är grått, rått, mulet. Soligt, eldiga färger. Blad som ligger klistrade mot marken eller virvlandes i den hårda vinden. Allt det är med och formar oss. Den klara, krispiga tiden övergår sakta men säkert till mörkret. Först som den friska luften, hösten som är förändringens tid, att släppa taget och göra plats för något nytt. Nu kommer mörkret. Dags att göra plats för vilan. För i vilan bor kraften.

Återhämtning är att samla kraft så att den senare går att leva på. Naturens och ludens vibrationer både helar oss och låter oss komma tillbaka till vår kraft. Att vila i den egna innersta kraften. Den bor i alla. 

För att hedra kraften i stillheten och i energin lite extra närmar vi oss nu Candelight Restorative med Michelle Baker den 17 nov. Hon håller även en Reiki-kurs lör-sön som är fullbokad. På söndag 19 nov är Camilla Lindberg tillbaka med sina gongar och ljudvibrationer. Och på kväller Johanna en extraklass i Shake- Dance -Meditate som är precis som det låter. En klass att skaka loss, dansa och meditera både stående och liggande. Du hittar information om alla event under fliken workshops/kurser här på hemsidan. 

Välkommen att vara i din egen kraft.

---
Johanna Alvin

Foto från Michelle Baker

Foto från Michelle Baker

När det tar emot som mest - det är då det behövs som mest.

Det är en tung tid på året. Mörkret kryper allt närmre. Dagarna känns kortare. Arbete hopar sig. Orken och energin sinar. Mattan känns längre och längre bort. Nästan som att det går på repeat varje år. 

Men vanor. Vanor är nog egentligen bara påhittade mönster. På något konstigt sätt så tror hjärnan att nu är det den tiden på året igen - då blir det såhär. Men det är nog bara ett påhittat mönster. Tror jag. 

Jag ska försöka bryta mönstret i år. När det tar emot som mest. När man sitter på jobbet och blir besviken över att man tänkt gå på yogan men man orkar inte eller man hinner inte. Det är då man bestämmer sig för att ens bokning ska vara kvar. Mötet med dig själv som du bokat in. Det du gör för dig själv för att hålla i längden. Det är det du behåller. Du tar dig till mattan. Tar dig till mötet med dig själv. Det viktigaste mötet som finns. Spelar ingen roll hur mörkt det är. Hur mycket arbete som väntar. Det kommer förmodligen fortfarande vänta ändå. Och din ork att göra det har sinat ytterligare lite till.

När det tar emot som mest - det är då det behövs som mest. När jag inte vill meditera. Det är då jag behöver masa mig dit ändå. Disciplinen. Möta det som är. Hur jobbigt det än är. För det är det som förankrar mig i nuet. Håller mig vaken och medveten om vad som händer inom mig. Utanför mig. Så jag inte trillar dit. Gropen som går nedåt eller närmre kanten till stupet. Det är ett ständig arbete. 

När det tar emot som mest - det är då det behövs som mest.

----
Johanna Alvin

IMG_5919.JPG

Att resa inåt och att rensa. Enkelhet - ja tack!

Ny månad och nystart här. November handlar om enkelhet för mig. Sortera. Rensa. Omstrukturera. Göra plats för enkelheten. Det är dags.

Motivationen kommer dels från ett vägledningspaket jag använder från Sofia Sivertsdotter där det bland annat ingår en kurs som heter "Simplified". Handlar just om - ja, enkelhet. Under 30 dagar finns en uppgift till varje dag, en tanke till varje dag. Det kan handla om materiella ting, rensa köksskåpet, badrummet, sovrummet. Men det handlar också om hjärnan. Göra plats för enkelheten i tanken. I själen. Skapa utrymme. I det enkla bor det vackra. 

Dagens fråga från henne var: Vad innebär den mest underbara formen av enkelhet för dig? 

Vad innebär det för dig? Idag släppte vi också nyheten att författaren Sofia Sivertsdotter kommer till FLOW 25-26 aug 2018 och håller en skrivarhelg. Det är som en dröm. 

Enkelhet följer ofta resan inåt. Jag älskar resan inåt men den är åh så jobbig ofta. Skrämmande, lite ångestfylld och också alldeles befriande och underbar. Jag använder skrivande, meditation och kort för att resa inåt just nu. Det kan variera vad som funkar. Använd det som funkar. Känner mig väldigt inspirerad inför min nya kurs om just detta med start i januari. Den kan du läsare om under kurser/workshops och jag hoppas att vi kanske ses. 

Ikväll när jag kommer hem från studion ska jag rensa ur två saker ut mitt badrumsskåp som jag egentligen inte behöver. Vad ska du rensa ut?

------
Johanna Alvin

IMG_5906.JPG

Cashewgurt för lata sommardagar.

Kanske har du semester, kanske inte. Oavsett så är förhoppningsvis dagarna lite lugnare. Det är ju så olika det där hur vi spenderar våra dagar. Om de är fyllda av ledighet eller jobb. Vad det än är så kommer här ett tips på frukost eller mellanmål.

Cashewgurt

3,5 dl osaltade cashewnötter (blötlagda 8-12 timmar)
2 matskedar citronsaft (eller mer för mer smak)
10 matskedar vatten
2 urkärnade dadlar
en gnutta havssalt
1/2 matsked psyliumhusk/ malda psyliumfrön + 120 ml vatten

  • Blanda psyliumhusk och 120 ml vatten i en skål och vispa till en tjock massa
  • Blanda resterande ingredienser i en matberedare och mixa allt till en slät massa
  • Blanda 2 matskedar av den tjocka psyliummassan med smeten så att allt blandas
  • Lägg upp gurten i två skålar och ställ i kylen i minst 10 min så att den kallnar
  • Toppa med bär, musli eller det du föredrar

Receptet är hämtat från greenkitchenstories.com

Vi gjorde denna cashewgurt som en väääädigt sen frukost och stod oss i ca 3 timmar innan vi blev hungriga. Jag tycker nog att receptet är mer lagom för 3-4 pers än 2 då det blir lite maffigt men det beror ju på hur hungrig man är. Högst individuellt. Och om man äter något mer till. Jag tog tre dadlar istället för två och skulle nog tagit lite mer citronsaft. Jag toppade med bär och musli men tycker man kan skippa muslin då det kändes lite torrt. Bär var dock mumma med cashewsmaken.

Kort och gott - supergott att variera frukost och mellis med när man tröttnar på sina vanliga rutiner.  Hoppas det ska smaka!

---------
Johanna Alvin

Mellan här och framtiden

Nyvaken kropp. Morgonstel och lite av nattens drömmar kvar i bakhuvudet.
Barfota fötter mot ett svalt golv.
Gäspar stort och sträcker armarna ovanför huvudet och åt sidorna i en invand rörelse som numera hör morgonen till. Rullar huvudet några varv för att väcka nacken. 
Yogamattan står i hörnet bredvid sängen. 
Det välbekanta ljudet när den snärtar till i luften innan den landar framför mig. Rör mjukt armar och ben. Lyssnar till mina andetag och min kropps tysta suckar. Vaknar långsamt. 
Lederna ömmar lätt, fötter och händer känns stumma efter en god natts sömn. 
Jag vaknar här. 
På min matta dränkt i morgonens solljus som påminner om att våren inte är långt bort nu. Utanför dundrar bussar förbi och ljudet av glada skolbarn studsar mot mitt fönster. 
En man pratar om kvällens middag med någon i telefon men jag hör bara var tredje ord. Klockan är inte ens 8. 
Jag fokuserar på att andas. Fokuserar på att landa någonstans i min nyvakna känslostorm. 
Jag befinner mig någonstans mittemellan nuet och framtiden och vill bara kupa mina händer kring begreppet tid för att vinna mig några fler ögonblick.
Innan jag ger mig ut i vardagen.
Igen.

Mellan här och framtiden.

------
Text & bild,
Tyra Nord

Från mig till dig

Från mig till dig.

Om ingen har talat om det för dig idag, eller på hela veckan, så gör jag det.

Du är rätt cool. Och ärligt talat ganska fantastisk. Du jobbar hårt både på jobbet och med dig själv även fast det tar emot. Du gör bra ifrån dig, även fast du inte tror det.
Du är bara människa och du krigar på - och du gör ett riktigt bra jobb.

Du tar dig igenom dagar som är tunga och grå och drömmer vidare om framtiden. Går upp tidigt och gör det du måste. Tar hand om saker och ting hemma och jonglerar samtidigt vänner, familj, träning, välmående, räkningar, tankar om att du inte duger och pressen utifrån att hela tiden sträva framåt.

Ibland säger du ifrån när du tycker något känns orättvist trots att det ger dig svettiga handflator och knut i magen. Då och då måste du hålla föredrag eller tal eller annat som känns likställt med att skydiva. Gå på läskiga intervjuer, skicka tillbaka mat på restaurang, ryta ifrån hemma eller på jobbet eller mot dig själv. Ibland gör du saker du är rädd för, för du är riktigt modig.  

Du bär på ett hjärta sprängfyllt med kärlek och godhet men du glömmer ofta bort dig själv.

Så från mig till dig,
du är ganska fantastisk.

Bild från   pinterest  

Bild från pinterest 

-------
Tyra

 

Hur går det egentligen för FLOW?

Ja, det kan man undra. För ett halvår sedan slog vi upp portarna till den studio där det personliga är i fokus. Den lilla gruppen där varje individ hinner bli sedd. Där varje person är viktig. Där du är viktig. Du som köpte ditt kort för två månader sedan men inte riktigt fått till det att komma tillbaka. Du är viktig för oss. Du som är bokad på klass är viktig för oss. Du som sett de där härliga bilderna från FLOW i ett halvårs tid, tycker att det ser helt fantastiskt ut och tänkt att dit måste jag gå. Fast bara inte gjort det. Du är viktig för oss. Du som är här. Det är du med din närvaro och energi som är avgörande för oss på FLOW. Vi tillsammans.  Utan dig som deltagare på mattan och utan oss som vill ge dig den bästa upplevelsen finns vi inte. 

Det har helt ärligt varit en tuff start, det ska vi inte säga något annat. Men helt fantastisk. Varje dag är fantastisk. Vissa dagar är mer kantiga och andra mer flytande. Lagar och regler att förhålla sig till. Skatteverket, momssatser och banken. Sådant man kan slita sitt hår åt. Och det gör vi också. För det är vi, människorna du möter på klassen som gör det. Som gör allt. Som städar. Som fakturerar. Som ser till att det finns brandutrustning. Att det finns toalettpapper och tvål.

Samma personer som också gör sitt allra yttersta för att du ska få en upplevelse både på och utanför mattan.  Som är välutbildade för att du är värd det allra bästa. Du är värd en lärare och inte en instruktör. Du är värd en dialog. Du är värd en vardagsförankring och inte en massproduktion. Vi vill ge dig det allra bästa. Det är du som kan vara med och påverka hur det faktiskt går. Och hur länge vi kommer finnas. Vi rullar som en studio men vi rullar inte utan dig.  Försvinner du försvinner vi.

Vi sitter inte på stora resurser i form av varken pengar eller personal. Vi är själar som vill ge dig det allra bästa. Som vill ge dig något unikt. Något unikt i lokalen. I yogan. Det unika i dig. När du kommer kan vi göra stordåd. Vi kan skapa gemenskap. När de tio mattor som är bokningsbara just nu blir fulla gör vi en glädjedans av både tacksamhet och energi. Det är det som är det unika. När vi ser varandra. Människa till människa.  Ett samspel i anrika lokaler med högt i tak och så lugn och varm känsla att man får leta länge för att hitta något bättre. Och du får leta länge efter en bättre takterrass.  Den också, är din.

Det går bra för FLOW och vi är så tacksamma varje gång du kliver innanför dörrarna. Hur länge vi finns kvar ligger faktiskt i dina händer. Hur schemat ser ut ligger i dina händer. Att gå från ord till handling är det som avgör hur länge den här underbara resan ska fortgå. Tack för att du är en del av oss. Tack för att du kommer. Välkommen tillbaka. Dag för dag. Vecka för vecka.

Från djupet av våra hjärtan,
FLOW teamet

Foto: vegafoto.se

Tiden går inte fortare nu än förr.

Hur många gånger vi hör oss själva säga det spelar ingen roll. Det fanns inte mer tid förr än vad det gör nu. Förra året gick inte fortare än året innan. Det känns så. Det upplevs så.  Men det är inte så. Väl? Tiden, den riktiga tiden kan väl ändå inte börja gå fortare? Det är det vi gör med den som förändrats. 24 timmar är lika långa nu som 24 timmar förr i tiden. Vi lever ett annat liv och prioriterar annat. Det är inte nödvändigtvis sämre. Det är bara olika eller annorlunda år för år. Det ställs annorlunda krav på människan och samhället. Inte nödvändigtvis till det bättre eller sämre. Men hur kommer det sig att det känns som att tiden bara swishar förbi och vi egentligen inte fattar var den tog vägen eller vad vi gjorde?

Det är egentligen inget nytt under solen. Heller inget nytt för vår tid i jämförelse med 100 år sedan. Människan har en underliggande strävan. En strävan att komma framåt, utvecklas, hitta oss själva, att det skulle vara något som fattas, något som andra verkar ha funnit men inte vi. Alla andra verkar ju ha ett så härligt liv. Det stämmer inte. Det vågar jag påstå. Det mesta vi ser på ytan överensstämmer inte med djupet. Men en inneboende längtan och strävan måste väl ändå vara något bra? Ja, det tror jag nog. Om den hanteras på ett bra sätt för just dig. Utan strävan – inget driv i livet?

Hur kan vi då uppleva tiden, under tiden? Fenomenen kallas uppmärksamhet och medvetenhet. Det mesta ligger framför våra fötter om vi bara tittar. Ofta är vi så upptagna med våra roller och förväntningar i samhället att det är just de vi identifierar oss med. Vi identifierar oss med något yttre istället för något inre. Det kluriga är också att vi tror att vi är medvetna fast vi egentligen inte är det. Upplevelsen av medvetenhet är det som sker när allting annat är avskalat. Det är korta stunder som vi ibland lägger märke till, ibland inte. Ju mer vi övar på att observera våra andetag, stanna upp och njuta av solens kittlande värme mot kinden i fem sekunder när den äntligen är framme, lyssna till ljuden vi hör, eller verkligen smaka på maten. Det är en väg till upplevelsen av medvetenhet. Den som ger oss närvaro i tid och rum. Det som slår av på takten. Det som gör att vi hinner med tiden.

Till en början kan de små övningarna vara mål. Att ta de där fokuserade andetagen varje dag, att våga sluta ögonen en minut, att lägga bort mobilen, att vänta med den där kursen, rensa en timma eller en kväll i kalendern, att faktiskt sitta ner och ta ett glas vin med nära och kära och prata med varandra, leka med dina barn. Låta det få vara målen en tid så kommer de sedan vara resan för att uppleva medvetenhet. Meditation och yoga är en resa för upplevelse och medvetenhet. Vi lägger märke till andetag, kroppsdelar, yttre och inre attribut. Och plötsligt kan vi uppleva att vi inte hör något runt om oss längre, vi ser inte andra runt omkring, vi hör inte vad läraren eller någon annan säger, vi minns inte vad vi gjort – vi upplever.

Det händer inte varje gång, det händer inte varje dag. Men det händer ibland. Och det kan vara avgörande för att faktiskt uppleva tiden när den är. Tiden går inte fortare nu än förr. Vi har andra prioriteringar, andra vanor, andra intryck, andra synsätt. Och så är det. År för år kommer det vara olika och annorlunda. Kanske är det viktigare än någonsin att ta de där små målen, de korta stunderna. Utefter egna förutsättningar som alltid. Vi lever alla olika. Låta de små målen få vara viktigare än häftiga poser på internet, ha den finaste bilen eller de snyggaste kläderna. Kanske är det då du får insikt om dig själv och vad som är viktigt. Vad du behöver egentligen. En snygg tröja istället för fem. Upplevelsen av yogapositionen eller löppasset istället för hur det såg ut för omvärlden.  Kanske upplever du att tiden inte går fortare än den gjorde förra året. 

- Johanna 

Foto: Anna Rosén

Foto: Anna Rosén

Nytt år - nytt liv?

Såhär inför julhelgen och snart nytt år (igen) så brukar jag tänka mycket på nystarter och vad de betyder och om de verkligen är nödvändiga. Eller i alla fall om vi tenderar att överskatta och överhypea det nya årets innebörd. 
Det kan vara ett ypperligt tillfälle att dra ett streck och börja nytt eller satsa. Men man kan faktiskt bara tuffa på som vanligt och vara go och glad ändå. 

Nytt år - nytt liv. Eller? 
Det känns som att om man inte har en ny, solid plan inför det kommande året så har man gjort något fel. Då ligger man inte i tillräckligt. 
Ska du inte ta tag i träningen nästa år? 
Äta lite bättre? 
Göra lite mer tid för vänner? 
Satsa lite mer på jobbet? 
Bli vegan? Åka mer kollektivt och tänka mer positivt och bara köpa begagnat och rensa ut hemma och byta ut kaffet mot grönt te och börja meditera. 

Eller så tar vi bara och coolar ner oss lite så att det nya året faktiskt känns kul, spännande och nytt och inte ångestfyllt och oöverkomligt innan det ens startat. Satsa på sånt som känns roligt. Gör planer för det som känns peppande och bra. Var snäll mot dig själv. 

Det kan bli jättebra utan pressen och all ångest, jag lovar.

bild från pinterest 

-----------

Tyra Nord